ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Περί της Ποντιακής στην Τουρκία

Κι από το 1800 που ο Isazade Haci Salih Efendi με το παροιμιώδες τρίπτυχο «Προσοχή στα ζώα, Προσοχή στο γείτονά σου, Προσοχή στους Άπιστους» θέτει την απαγόρευση της ποντιακής διαλέκτου σε καθαρά θρησκευτική βάση, στον Ziya Gökalp και στον εξοβελισμό της Οθωμανικής γλώσσας και της Αραβικής γραφής υπό το πρίσμα της θεώρησης του Οθωμανικού Πολιτισμού ως συνέχειας του Ρωμαίικου, με αποτέλεσμα την αποκοπή από την εξαιρετικά πλούσια Οθωμανική και Ισλαμική γραμματεία. Τελικά ποιος είναι ο εχθρός; Ο άπιστος ή ο Ρωμιός; Και σήμερα που και τα δυο αυτά στοιχεία έχουν πλήρως εξαλειφθεί από την περιοχή, τι εμποδίζει τη διάσωση αυτής της διαλέκτου; Μήπως ο «εχθρός» τελικά είναι η Μνήμη;

Λένα ΣαββίδουThalassa Karadeniz

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Ποντιακά Ανέκδοτα: -«Οὗτος ὁ ἄνθρωπος δεν ἀπέθανεν, αλλά κοιμᾶται!»Πέθανε ο Παρασκευάς και κάλεσαν πολλούς παπάδες και του μοναστηριού τους καλόγερους. Ήρθε κι ο Σαλονίκης κι έβγαλε λόγο :
-«Οὗτος ὁ ἄνθρωπος δεν ἀπέθανεν, αλλά κοιμᾶται!»
-«Ναι, να γαμώ τη μάνα του ψεύτη!» είπε ο Κάκον, αυτός έγινε ένα με το χώμα, κι εσύ πες κοιμάται.» (Ελεύθερη μετάφραση)


Ένα εξαιρετικό ανέκδοτο από την περιοχή της Χαλδίας αν κι αρκετά αθυρόστομο. Εντούτοις η μελέτη του κομίζει στο φως πολλά λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία. Στο ανέκδοτο σατυρίζεται η λόγια γλώσσα τον διδασκάλων.
Ο Σαλονίκης υπήρξε διδάσκαλος του γένους, ο οποίος προσέφερε πολλά στην περιφέρεια Τορούλ. Καταγόταν από το χωριό Πιβερά κι επί 50 χρόνια δίδαξε στην περιοχή και ήταν ευσεβέστατος Χριστιανός μέχρι θρησκοληψίας. Υπήρξε αγαπητός και σεβαστός δάσκαλος μα συχνά έπεφτε θύμα των χωρατατζήδων.
Ο Κάκον είναι λαϊκή φιγούρα των χωριών του Πόντου. Είναι ο εύθυμος άνθρωπος που κριτικά ευφυολογεί με μεγάλη ευκολία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου