ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Περί της Ποντιακής στην Τουρκία

Κι από το 1800 που ο Isazade Haci Salih Efendi με το παροιμιώδες τρίπτυχο «Προσοχή στα ζώα, Προσοχή στο γείτονά σου, Προσοχή στους Άπιστους» θέτει την απαγόρευση της ποντιακής διαλέκτου σε καθαρά θρησκευτική βάση, στον Ziya Gökalp και στον εξοβελισμό της Οθωμανικής γλώσσας και της Αραβικής γραφής υπό το πρίσμα της θεώρησης του Οθωμανικού Πολιτισμού ως συνέχειας του Ρωμαίικου, με αποτέλεσμα την αποκοπή από την εξαιρετικά πλούσια Οθωμανική και Ισλαμική γραμματεία. Τελικά ποιος είναι ο εχθρός; Ο άπιστος ή ο Ρωμιός; Και σήμερα που και τα δυο αυτά στοιχεία έχουν πλήρως εξαλειφθεί από την περιοχή, τι εμποδίζει τη διάσωση αυτής της διαλέκτου; Μήπως ο «εχθρός» τελικά είναι η Μνήμη;

Λένα ΣαββίδουThalassa Karadeniz

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Ενδεικτικό

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ. ΠΟΝΤΟΣ.

Ενδεικτικό του μαθητή Θεόδωρου Προυσανίδη. Στο ενδεικτικό υπάρχει ευδιάκριτη και η σφραγίδα του Φροντιστηρίου. Με άριστα το 6 ο Θεόδωρος φαίνεται πως υπήρξε πολύ καλός μαθητής :)
Πέραν του αστεισμού είναι πολύ δυνατή στιγμή να βλέπει κάποιος πως χιλίαδες χιλόμετρα πέρα από την Ελλάδα, μέσα στην Τουρκία και κάτω του οθωμανικού ζυγού, εν έτη 1913 διδάσκονται ως μάθημα τα Ελληνικά!

Το ενδεικτικό αποτελεί μέρος της συλλογής του Μουσείου της Βιβλιοθήκης " Κυριακίδης". Σύλλογος Ποντίων Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου