ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Περί της Ποντιακής στην Τουρκία

Κι από το 1800 που ο Isazade Haci Salih Efendi με το παροιμιώδες τρίπτυχο «Προσοχή στα ζώα, Προσοχή στο γείτονά σου, Προσοχή στους Άπιστους» θέτει την απαγόρευση της ποντιακής διαλέκτου σε καθαρά θρησκευτική βάση, στον Ziya Gökalp και στον εξοβελισμό της Οθωμανικής γλώσσας και της Αραβικής γραφής υπό το πρίσμα της θεώρησης του Οθωμανικού Πολιτισμού ως συνέχειας του Ρωμαίικου, με αποτέλεσμα την αποκοπή από την εξαιρετικά πλούσια Οθωμανική και Ισλαμική γραμματεία. Τελικά ποιος είναι ο εχθρός; Ο άπιστος ή ο Ρωμιός; Και σήμερα που και τα δυο αυτά στοιχεία έχουν πλήρως εξαλειφθεί από την περιοχή, τι εμποδίζει τη διάσωση αυτής της διαλέκτου; Μήπως ο «εχθρός» τελικά είναι η Μνήμη;

Λένα ΣαββίδουThalassa Karadeniz

Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2011

Το τεφτέρι
ΤΟ ΤΕΦΤΕΡΙ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΗ:

Οκτώβρης του 1888 και ο μπακάλης στην Αργυρούπολη στον Πόντο έβγαλε το τεφτέρι του και ποιος δεν φοβήθηκε! Με 190 (τουρκικές λίρες υποθέτω γιατί ένα θέμα υπάρχει με το νόμισμα της περιοχής, καθότι ως γνωστόν η Αργυρούπολη έκοβε δικό της αργυρό νόμισμα) το ζευγάρι τα ορτάρα και 400 δράμια βούτορον στις 10 λίρες, νομίζω τους έσφαζε στις τιμές!

Το χαριτολογώντας ονομαζόμενο "τεφτέρι", αποτελεί κομμάτι της συλλογής του Μουσείου της Βιβλιοθήκης "Κυριακίδης". Σύλλογος Ποντίων Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου